Natuurlijke voeding & manuele lymfe drainage voor paarden

Themadag Chronisch Progressief Lymfoedeem

Themadag Chronisch Progressief Lymfoedeem

inhoud

Vanwege ons specialisme Manuele Lymfe Drainage bij Paarden zijn we extra betrokken bij de aandoening CPL. Het raakt zowel ons kPNI hart als onze ruime ervaring en uitgebreide kennis van het lymfesysteem van een paard! Alle reden dus om hier ons vizier op te richten.

Steeds vaker zie je (met name) koudbloeden met CPL. De diagnose betekent vaak het hopeloze einde van een lange zoektocht waarin niets echt helpt. Bovendien zijn de vooruitzichten bij de diagnose CPL niet rooskleurig en stelt het eigenaren voor moeilijke keuzes. Toch zijn er ook uitdagingen bij de diagnose CPL!

Wat is CPL precies?
Chronisch progressief lymfoedeem wordt gezien als een chronische ziekte van de lymfebanen. Met name van de lymfebanen in de benen. De ziekte manifesteert zich vaak als eerste in de kootholte, waar verschijnselen van “mok” te zien zijn. Dit gaat samen met verdikking en plooivorming van de huid. Geleidelijk worden de plooien duidelijker en dikker en ontstaan er kloven. De kloven zijn bedekt met schilferige korsten, die soms open gaan en slecht helen. De huid wordt langzaam steeds dikker en de plooien, kloven en korsten verspreiden zich. Ze bloeden snel. De huid verdikt en wordt stug en hard. De benen voelen hard aan en er vormen zich harde grote knobbels.

Onze visie op CPL
In onze visie is CPL een aandoening die vanuit meerdere verstoorde orgaansystemen ontstaat. Het lymfevatenstelsel en haar functioneren kan niet los gezien worden van andere lichaamsprocessen.

CPL is volgens ons een aandoening waarbij er naar meerdere zaken gekeken moet worden. Bovenstaande is van invloed maar ook beweging en huisvesting spelen een rol. De aanleg om CPL te ontwikkelen is bij koudbloeden groter, maar de omstandigheden bepalen of een paard werkelijk CPL ontwikkelt en in welke mate. Daarmee is het volgens onze visie deels een epigenetische aandoening, wat concreet betekent dat je er zelf in een bepaalde mate invloed op uit kunt oefenen. De fase waarin het paard zit op het moment dat je de behandeling start bepaalt natuurlijk het uiteindelijke resultaat.

Studiestal E-learning

THEMADAGEN VANAF NU ONLINE BESCHIKBAAR

Eindelijk zijn onze themadagen ook online beschikbaar in onze online Studiestal. Je kan deze themadag 7 dagen per week online volgen via video E-learning. Met één druk op de knop kan je meteen beginnen en kijk je in jouw eigen tempo de hoofdstukken van deze live opgenomen themadag inclusief digitale hand-out. Deze online themadag is na aankoop twee maanden beschikbaar in jouw Studiestal account.

voor wie?

Voor iedereen die geïnteresseerd is in CPL, enige ervaring met het onderwerp is een voordeel.

Vooropleiding

De onderwerpen worden helder en duidelijk uitgelegd zodat je het ook zonder medische basiskennis kunt volgen. Heb je deze kennis al wel dan is dit een extra verdieping omdat we diep op de materie ingaan en de verschillende onderlinge verbanden leggen.

cursusprogramma

De themadag duurt van 09.30 tot 17.00 uur.  

In verband met het Corona virus bieden we deze themadag op andere dagen online aan via een live stream en is daarmee interactief

locatie

Deze themadag wordt gegeven op verschillende locaties. Kijk voor een overzicht onder ‘Data en locaties’ op deze pagina. 

Investering

De investering voor deze themadag is € 155,00 (incl. BTW) per persoon. 

Videocursus

Online themadag

Deze themadag is nu ook online beschikbaar. Voor € 155,– heb je twee maanden toegang tot de online cursus!

Data & locaties

2021

  • 3 december 2021 online

2022

  • 1 januari 2022 als E-learning beschikbaar

Facts

Opleiders

Natascha bos
Docent

Contact & advies

Heb je nog vragen? Of heb je hulp nodig om de juiste keuze te maken? Wij helpen je graag!