Natuurlijke voeding & manuele lymfe drainage voor paarden

Praktijkdag Chronisch Progressief Lymfoedeem

Praktijkdag Chronisch Progressief Lymfoedeem

inhoud

Vanwege ons specialisme Manuele Lymfe Drainage bij Paarden zijn we extra betrokken bij de aandoening CPL. Het raakt zowel ons kPNI hart als onze ruime ervaring en uitgebreide kennis van het lymfesysteem van een paard! Alle reden dus om hier ons vizier op te richten en er een speciale dag te organiseren waar we onze kennis delen!

CPL bij paarden

Steeds vaker zie je (met name) koudbloeden met CPL. De diagnose betekent vaak het hopeloze einde van een lange zoektocht waarin niets echt helpt. Bovendien zijn de vooruitzichten bij de diagnose CPL niet rooskleurig en stelt het eigenaren voor moeilijke keuzes. Toch zijn er mogelijkheden om CPL onder controle te krijgen. En dat is precies waar deze dag over gaat. Wij geven inzicht in de kennis achter CPL, maar vooral geven we je handvatten die je kunt toepassen bij paarden met CPL.

CPL praktijkdag

Deze dag bestaat voor een deel uit een stuk theorie over CPL. Daarnaast zit deze dag vol met praktische tips over alles wat je kan doen om de CPL te ondersteunen. In de middag gaan we ook daadwerkelijk naar de paarden om praktische uitleg te geven over wat je kan doen om je paard te helpen. We nemen een aantal producten mee en geven daar ook uitleg over.

Wat is CPL precies?
Chronisch progressief lymfoedeem wordt gezien als een chronische ziekte van de lymfebanen. Met name van de lymfebanen in de benen. De ziekte manifesteert zich vaak als eerste in de kootholte, waar verschijnselen van “mok” te zien zijn. Dit gaat samen met verdikking en plooivorming van de huid. Geleidelijk worden de plooien duidelijker en dikker en ontstaan er kloven. De kloven zijn bedekt met schilferige korsten, die soms open gaan en slecht helen. De huid wordt langzaam steeds dikker en de plooien, kloven en korsten verspreiden zich. Ze bloeden snel. De huid verdikt en wordt stug en hard. De benen voelen hard aan en er vormen zich harde grote knobbels.

Onze visie op CPL:
In onze visie is Chronisch Progressief Lymfoedeem een aandoening die vanuit meerdere verstoorde orgaansystemen ontstaat. Het lymfevatenstelsel en haar functioneren kan niet los gezien worden van andere lichaamsprocessen.

CPL is volgens ons een aandoening waarbij er naar meerdere zaken gekeken moet worden. Bovenstaande is van invloed maar ook beweging en huisvesting spelen een rol. De aanleg om CPL te ontwikkelen is bij koudbloeden groter, maar de omstandigheden bepalen of een paard werkelijk CPL ontwikkelt en in welke mate. Daarmee is het volgens onze visie deels een epigenetische aandoening, wat concreet betekent dat je er zelf in een bepaalde mate invloed op uit kunt oefenen. De fase waarin het paard zit op het moment dat je de behandeling start bepaalt natuurlijk het uiteindelijke resultaat.

voor wie?

Deze praktijkdag CPL is niet specifiek voor MLD therapeuten, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in CPL. Bijvoorbeeld voor eigenaren die een paard hebben met CPL. De onderwerpen worden helder en duidelijk uitgelegd. 

Vooropleiding

De onderwerpen worden helder en duidelijk uitgelegd zodat je het ook zonder medische basiskennis kunt volgen. Heb je deze kennis al wel dan is dit een extra verdieping omdat we diep op de materie ingaan en de verschillende onderlinge verbanden leggen.

cursusprogramma

De praktijkdag duurt van 09.30 tot 17.00 uur.  Vanaf 09.00 uur ben je welkom en staat de koffie en thee klaar.

locatie

Deze praktijkdag wordt gegeven op verschillende locaties. Kijk voor een overzicht onder ‘Data en locaties’ op deze pagina. 

Investering

De investering voor deze praktijkdag is € 155,00 (incl. BTW) per persoon. Dit is inclusief hand-out, koffie en thee.  Vergeet niet zelf een lunch mee te nemen! 

Data & locaties

Datum NTB

Facts

Opleiders

Natascha bos
Docent

Contact & advies

Heb je nog vragen? Of heb je hulp nodig om de juiste keuze te maken? Wij helpen je graag!