Natuurlijke voeding & manuele lymfe drainage voor paarden

Epigenetisch orthomoleculair consulent paard

Jaaropleiding
Epigenetisch orthomoleculair consulent paard

inhoud

Deze opleiding is voor iedereen die een rol wil spelen bij de gezondheid van paarden. Vanuit het perspectief dat het lichaam zelf een essentiële rol speelt in herstel en wij als eigenaar, trainer en of therapeut een voorwaarden scheppende rol daarin spelen. Zowel preventief als bij problemen of aandoeningen. Een gezond en gelukkig paard is een groot goed. Hoe bereik je dat? “Wat heeft dit paard nodig?” is de centrale vraag. En welke bijdrage kan jij daarin leveren.

Voeding (op celniveau) is de rode draad die door deze opleiding heen loopt. Welke processen vinden er plaats in het lichaam? Worden de organen (en de bijbehorende processen) voorzien van de juist stoffen en cofactoren? Vanuit epigenetisch perspectief (factoren rondom genen) biedt deze opleiding inzage in de medische basis kennis en in de orthomoleculaire achtergronden van voeding.

De opleiding start met de Epigenetische Medische Basiskennis waarbij de medische basis wordt belicht vanuit het perspectief van epigenetica (factoren rondom genen). Aansluitend behandelen we de orthomoleculaire basiskennis.

voor wie?

De jaaropleiding Epigenetisch orthomoleculair consulent heeft een tweeledige instroom: voor een ieder die zich wil verdiepen in voeding in relatie tot gezondheid en daarnaast kunnen MLD therapeuten die verder willen leren (tot niveau 4) mee doen. Dit biedt meer algemene kennis, achtergronden en inzichten wat tijdens het behandelen met MLD zorgt voor meer mogelijkheden.

Vooropleiding

De theorie, achtergronden en technieken worden helder en duidelijk uitgelegd, zodat je deze zonder medische basiskennis kunt volgen. Heb je deze kennis al wel dan is het een extra aanvulling omdat we diep op de materie ingaan en de verschillende onderlinge verbanden leggen.

LET OP: Een vereiste voor deelname is onze Themadag Natuurlijke voeding en de Praktijkdag Natuurlijke voeding. Indien je deze nog niet hebt gevolgd, dien je je hier extra voor op te geven. 

studieprogramma

De opleiding bestaat uit 22,5 lesdagen. Dit jaar (2021) bevat de volgende onderdelen:

Medische kennis vanuit epi genetisch perspectief over:

 • Homeostase
 • Spijsvertering
 • Hart & bloedvaten
 • Energieproductie
 • Detoxificatie systemen
 • Zenuwstelsel
 • Endocrinologie
 • Immuunsysteem
 • Bindweefsel

Orthomoleculaire kennis over

 • Vitaminen
 • Mineralen
 • Macro nutriënten
 • Micro nutriënten

Verder besteden we aandacht aan Gemmo therapie en komen onderwerpen samen in de twee daagse dissectie module die is inbegrepen.

lesplanning & resultaat (2021)

De opleiding bestaat uit 22,5 dagen, waarvan 16 studiedagen, 4 praktijkdagen en verschillende online overlegmomenten. 

We hebben de opleiding op basis van feedback van studenten van het eerste jaar (2020) op verschillende punten aangepast. Dit jaar bevat de volgende onderdelen:

 • Themadag Verbindende gespreksvoering (1 dag)
 • Themadag Gemmotherapie (1 dag)*
 • Epigenetische medische basisopleiding (6 dagen)
 • Orthomoleculaire basisopleiding (6 dagen)
 • Praktijk (4 dagen)
 • Dissectie ( 2 dagen)
 • Zoom online (1 x per kwartaal 2 uur) (totaal 1 dag)
 • Zoom online (examenvoorbereiding)
 • Examen
Bij de jaaropleiding zijn extra praktijkdagen gepland ten opzichte van de losse modules. Tijdens deze praktijkdagen is er tijd voor o.a. extra onderwerpen, extra begeleiding en het bespreken van casussen. Deze praktijkdagen volg je in een vaste groep, wat voor een waardevolle studiegroep zorgt. Gedurende het jaar is er bovendien een mentor beschikbaar.
 
De lesdagen beginnen om 9.30 uur en duren tot 17.00 uur. De opleiding wordt afgerond met een examen. 

Gedurende het jaar wordt er elk kwartaal een Zoom call georganiseerd. De datum voor deze online bijeenkomsten wordt met de groep besproken. 

In de tabel hieronder tref je een overzicht van de lesdagen en locaties.
* Let op: de Themadag Natuurlijke voeding en de Praktijkdag Natuurlijke voeding zijn niet inbegrepen in de studie investering. Voor aanvang van de opleiding is het een vereiste dat je beide dagen hebt gevolgd. Mocht je deze dagen nog niet gevolgd hebben, dan is er een mogelijkheid om je apart op te geven voor deze dagen. 
* Indien je doorstroomt vanuit de jaaropleiding geregistreerd MLD therapeut paard en de themadag Gemmotherapie al hebt gevolgd, dan wordt deze dag vervangen voor de themadag Gemmotherapie II. 

DatumOnderwerpLocatie
9 januari Themadag Natuurlijke voeding*Online
10 januari Praktijkdag Natuurlijke voeding*Online
15 januariPraktijkdag 1Beemte - Broekland
16 januari
5 februari
1 maart
26 maart
16 april
10 mei
Epigenetische medische basisopleidingOnline
29 mei
18 juni
10 juli
17 september
8 oktober
5 november
Orthomoleculaire basisopleidingOnline
30 meiPraktijkdag 2Lelystad
4 juli
Themadag Verbindende gespreksvoeringBeemte - Broekland
18 septemberThemadag Gemmotherapie*Online
9 oktoberPraktijkdag 3Beemte - Broekland
27 novemberPraktijkdag 4Lelystad
8 decemberZoom call - examenvoorbereidingOnline
11 en 12 decemberDissectieLienden
17 en 18 decemberExamenUddel

locatie

De opleiding wordt gegeven op verschillende locaties. Bewust hebben wij deze keuze gemaakt omdat we graag willen dat jij met zoveel mogelijk verschillende paarden en management in aanraking komt. Op dit moment zijn we bezig om de planning af te ronden. Zodra de definitieve locaties bekend zijn zullen we ze hier vermelden. 

Voor het online volgen van deze dagen heb je een stabiele internetverbinding nodig en een laptop (liefst met camera). 

Investering

De investering voor de jaaropleiding is € 3995,- (incl. BTW) per persoon. Deze investering wordt op de 1ste dag van ieder kwartaal gefactureerd in 4 termijnen. Dit is inclusief uitgebreid les materiaal, koffie en thee.

Data & locaties

Aanvang 15 januari 2021

Facts

Opleiders

Natascha bos
Docent
Janneke koekkoek
Docent
Véronique Van Haegenborgh
Docent
Renée Wolters
Mentor

Contact & advies

Heb je nog vragen? Of heb je hulp nodig om de juiste keuze te maken? Wij helpen je graag!