Natuurlijke voeding & manuele lymfe drainage voor paarden

Waarom je bij kruiden altijd na zes weken twee stopweken bij je paard moet inlassen

Waarom bij kruiden stopweek inlassen bij paarden

Deel dit artikel via:

Facebook

Geef je kruiden aan je paard? Dan is het raadzaam om elke zes tot acht weken een stopweek in te lassen. Tijdens onze themadag ‘Natuurlijke voeding voor paarden’ merken we vaak dat veel paardeneigenaren hier niet van op de hoogte zijn en jaarrond dezelfde kruiden aan hun paard voeren. Dit is niet raadzaam, want op deze manier went het lichaam aan de kruiden. Wat je wil is dat de prikkel telkens opnieuw aangediend wordt aan het lichaam. Lees in deze blog waarom en hoe dit zit.

Paarden en kruiden in de natuur

Paarden in de natuur voelen intuïtief aan welke planten en kruiden ze wanneer nodig hebben. Ze lopen kilometers om net dat ene plantje of kruid te vinden waar zij behoefte aan hebben. Vaak zie je bij paarden die bijvoorbeeld uit Andalusië of IJsland komen dit instinct nog heel sterk terug. Echter zie je bij onze paarden in Nederland dit instinct over de jaren minder worden, zeker wanneer ze niet samen met een ouder paard dat dicht bij de natuur staat zijn opgegroeid. Daarbij komt kijken dat onze weides, uitzonderingen daargelaten, vaak eenzijdig zonder verschillende soorten grassen en kruiden zijn. Zeker iets om in je achterhoofd te houden bij de keuzes voor het maken van het rantsoen voor je paard.

Nieuwe prikkel na stopweken

Er zijn heel veel verschillende kruiden en allemaal hebben ze een andere werking in het lichaam. Wat ze wel gemeen hebben is dat kruiden elke keer bij het begin van het gebruik een prikkel geven zodat het lichaam in beweging komt. Na een tijd zie je dat het lichaam aan deze prikkel went. Wanneer je een stopweek van minimaal twee à drie weken inlast, zie je dat de prikkel opnieuw aanboden kan worden.

Behoefte van lichaam verandert

Geen enkel paardenlichaam heeft het hele jaar door dezelfde behoeften. Dit komt door bijvoorbeeld de seizoenen en de weersinvloeden. De voeding is in het voorjaar verschillend ten opzichte van het najaar. Denk ook aan de ruiperiodes en bijvoorbeeld hengstigheid. Dit zijn maar enkele factoren van de velen. Daarom is het verstandig om in ieder geval elk seizoen het rantsoen aan te passen en zo af en toe te wisselen van voermerken.

Bevat jouw voer kruiden?

Check het label van je voermerk of hier kruiden in zitten. Tegenwoordig maken sommige voermerken gebruik van kruiden. Dit is geen probleem zo lang je het maar niet het hele jaar door voert en elke zes weken een stopperiode inlast. Soms staat dit op het etiket als ‘kruidenmelange’ maar vaak worden gewoon de gebruikte kruiden benoemd.

Niet alle kruiden zijn onschuldig

Kruiden zijn hele mooie toevoegingen aan het rantsoen van paarden, maar niet alle kruiden kun je zomaar voor een langere periode voeren. Sommige kruiden na verloop van tijd bijvoorbeeld scherp voor de maag zijn of zelfs leiden tot bloedarmoede zoals knoflook. Een lijstje maken met welke niet en welke wel kunnen is per paard verschillend. Want zo zijn er kruiden die bijvoorbeeld heel goed werken voor paarden die hoger in het bloed staan zoals KWPN’ers, maar weer niet voor koudbloedpaarden. Ook heeft het te maken met de situatie zoals bijvoorbeeld drachtige of lacterende merries. Voeding is echt specifiek, daarom is het verstandig om advies te vragen bij een voedingsdeskundige of door zelf je kennis te verbreden met onze themadag ‘Natuurlijke voeding voor paarden’. In deze themadag komen de kruiden uitgebreid aan bod. Deze themadag is nu vanwege de grote vraag online te bekijken in 14 modules.

Studiestal E-learning

THEMADAGEN VANAF NU ONLINE BESCHIKBAAR

Eindelijk zijn onze themadagen ook online als e-learning beschikbaar in onze online Studiestal.

Recente artikelen

Volg blauwe hengst op

Browse op categorie