Natuurlijke voeding & manuele lymfe drainage voor paarden

Je paard natuurlijk voeren, hoe doe je dat?

Natuurlijk voeren van paarden

Deel dit artikel via:

Facebook

Het natuurlijk voeren van paarden begint bij het kijken naar hoe paarden genetisch zijn ingesteld vanuit de oertijd. De genen van onze paarden verschillen namelijk erg weinig met de genen van paarden duizenden jaren terug, als het aankomt op behoeftes in de voeding. Als je kijkt naar paarden in het wild dan hebben zij natuurlijk geen toegang tot kant en klare producten zoals brok. Toch hebben onze paarden aanvulling nodig op het ruwvoer vanuit natuurlijk oogpunt. Maar hoe blijf je zo dicht mogelijk bij de natuur? Lees meer in deze blog!

Behoefte vanuit de genen

Evolutionair gezien passen genen zich maar heel langzaam aan. Uit onderzoek blijkt dat de genetische informatie van onze hedendaagse paarden nauwelijks verschilt met de paarden van ongeveer 5000 jaar geleden. In dit genetische materiaal staat bijvoorbeeld dat een paard twee nieren krijgt en het bepaald alle processen in het lichaam. Zo ook bv alle biochemische omzettingen van voeding, vitaminen en mineralen. Dit is een interessant gegeven als je kijkt naar de voeding voor paarden. Want 5000 jaar geleden kregen paarden bijvoorbeeld geen e-nummers, conserveringsmiddelen of toegevoegde suikers. Maar hoe kun je nou met dit in je achterhoofd je paard zo natuurlijk mogelijk voeden en hem wel van voldoende voedingsstoffen voorzien?

Verschillende soorten vezels

Kijk je naar paarden in de natuur dan zie je dat deze paarden voornamelijk vezels eten. Denk hierbij aan stengelig gras, takken, bladeren, kruiden en boomschors. We hoeven jou waarschijnlijk niet meer te vertellen dat kwalitatief goed ruwvoer ten alle tijden de basis is. Maar kijk je naar de natuur dan gaat het veel verder dan alleen gras of hooi. Wil je je paard natuurlijk voeren? Zorg dan ook voor verschillende soorten vezels. Denk hierbij aan wilgentakken, groentes met stengel en blad eraan, maar ook snackwandelingen waarbij je paard bijvoorbeeld mos en boomschors kan eten. Variatie is het sleutelwoord in natuurlijke voeding voor paarden. Zorg daarom altijd voor meerdere verschillende soorten vezels.

Hèt paard bestaat niet

Doordat onze bodem (en het gewas wat daarop groeit) veel armer is qua vitaminen en mineralen, dan vroeger, is het raadzaam om extra vitaminen en mineralen aan het rantsoen van je paard toe te voegen. Dit is echter per paard verschillend, want hèt paard bestaat niet. Bekijk hier in een gratis item van 15-minuten de uitleg over waarom de voedingsbehoeftes per paard echt verschillend zijn. Zo zijn ruwvoer, ras, conditie, de omstandigheden qua management en gezondheid factoren die invloed hebben op de juiste voedingskeuze.

Etiketten lezen

Wanneer je de behoefte van jouw paard in kaart brengt en je weet welke voedingstoffen zoals vitaminen, mineralen en omega’s hij nodig heeft, dan is het voor veel paardenliefhebbers moeilijk om het juiste voer te kiezen. Belangrijk is dat je weet waar je op moet letten bij het lezen van etiketten. Welke ingrediënten vulstoffen zijn en niet voeden. Fabrikanten zijn er erg goed in om verschillende namen te bedenken voor bijvoorbeeld graan of suiker. Een aantal tips:

  • De ingrediënten staan op volgorde van hoeveelheid. Staan vooraan het rijtje veel suiker of graan gerelateerde ingrediënten? Dan kun je ervan uitgaan dat het boordevol vulstoffen zit.
  • Vergelijk de voedingswaarden van verschillende merken. Hoe hoog is het percentage suiker en zetmeel? Let daarbij op dat het in dezelfde portiegrootte is berekend.
  • De vorm van vitaminen en mineralen is belangrijk. Oxide is bijvoorbeeld minder goed opneembaar dan chelaat.
  • Niet alle ingrediënten passen bij paarden (ook al zijn ze natuurlijk), denk aan bijvoorbeeld soja.

Het lezen van etiketten is een kunst en niet met een paar regels uit te leggen. Wij leren je dit in onze themadag Natuurlijke voeding voor paarden. Natascha Bos legt je precies uit waar je op moet letten en welke keuze bij jouw paard past.

E-learning ‘Natuurlijke voeding voor paarden’

In een blog kunnen wij nooit alle informatie toelichten over hoe je je paard natuurlijk kunt voeden. Sterker nog, onze e-learning ‘Natuurlijke voeding voor paarden’ bevat wel zo’n zes uur aan informatie hierover. Daarbij komt kijken dat elk paard verschillend is en andere behoeftes heeft. Zo heeft een KWPN’er hele andere behoeftes vanuit de natuur dan bijvoorbeeld een IJslander of Fries paard. Heb je handvaten nodig om keuzes te maken in de voeding voor jouw paard? Bekijk hier onze e-learning en kom alles te weten over het natuurlijk voeren van jouw paard!

Studiestal E-learning

THEMADAGEN VANAF NU ONLINE BESCHIKBAAR

Eindelijk zijn onze themadagen ook online als e-learning beschikbaar in onze online Studiestal.

Recente artikelen

Volg blauwe hengst op

Browse op categorie